«Տարին շատ լավն էր գինեգործության առումով, բերքի առումով, մենք ստացանք շատ լավ, առողջ բերք»,-այս մասին այսօր «Տեսակետ» մամուլի ակումբում ասաց Գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանը:
«Մի քիչ ավելի բերք ենք ստացել, քան անցյալ տարի՝ Արարատյան հարթավայրում և նախալեռնային գոտում, և մի քիչ պակաս, քան Վայոց ձորում»,-նշեց Հարությունյանը:
Նա հավելեց, որ այս տարի չի եղել պետություն-մթերող-գյուղացի քաղաքական լարվածությունը, որը կար հեղափոխությունից առաջ:
Խոսելով մթերված խաղողի քանակի մասին՝ պարոն Հարությունյանն ասաց, որ այս տարի պաշտոնական տվյալներ դեռ չկան, սակայն վստահաբար ավելի շատ կլինի, քան անցյալ տարի, երբ մթերվել էր 117 հազար տոննա: Նա նշեց նաև, որ մթերման գինն էլ է անցյալ տարվա համեմատ ավելի բարձր. այս տարի կոնյակի խաղողը յոթ դրամով ավելի բարձր գնով է մթերվել:
Ավագ Հարությունյանն անդրադարձավ նաև ոլորտի խնդիրներին: Նա նշեց, որ ամենամեծ խնդիրն այն է, որ մենք այսօր չունենք որակյալ խաղող, ինչն անհրաժեշտ է գինու արտադրության համար, իսկ կոնյակի արտադրության համար խաղողի որակական հատկանիշները մի փոքր զիջում են:
Բացի այդ՝ առաջնային խնդիրներից է նաև վնասատուներին վերացնելու հարցը: Ըստ բանախոսի՝ վնասատուների ոչնչացման համար այգիները պիտի թարմացվեն, իսկ մենք դրա համար չունենք բավարար հողեր, քանի որ հայտնի անձանց կողմից դրանք տարիներ առաջ շատ էժան գներով գնվել են, և հիմա նրանք ոչ վաճառում են այդ հողերը, ոչ մշակում, և դրանք դեգրադացվում են:
Որպես մեկ այլ խնդիր Հարությունյանը նշեց նաև փոքր և մեծ արտադրողների համար անհավասար պայմանները, և, չնայած այս ամենին, նա արձանագրեց, որ «ունենք գինեգործական զարգացման բում և կանգնած ենք գինեգործական հեղափոխության շեմին»:
Մանրամասները՝ տեսանյութում